O knize: Mnichov. Jeden den v září (Simon Reeve)

Moderátorka AZ kvízu: „Patriku, otázka na Vás. Jak se nazývala operace, která byla součástí odplaty za smrt izraelských sportovců na olympiádě v roce 1972?“ /nápovědní písmena byla OJM/

S nagelovanými vlasy a prázdným výrazem jsem hleděl na obrazovku ve studiu. V duchu jsem si brblal, že jsem asi měl kdysi odebírat oblíbenou sérii Svět poznání svědomitěji. „Nevzpomenu si.“ Lhal jsem. V životě jsem nic takového nezaslechl.

Moderátorka AZ kvízu: „Soupeř? Ne? Byla to Operace Jaro mládí.“

Tenkrát jsem tuto otázku nechal netečně ležet na smutné hromádce jiných nezodpovězených. Nedávno jsem se však pustil do knížky, která mi veškeré okolnosti této akce jednou provždy osvětlila. 

A teď k věci.

Mnichov v roce 1972

V Německu se chystají první letní olympijské hry po těch hitlerovských z šestatřicátého. Němci chtějí dát světu najevo, že už to není ten fašistický stát plný násilí a bezpráví. Jali se připravovat pestrobarevné hry plné přátelství, vstřícnosti a otevřenosti. Jen, ať svět vidí, jak jsme se od války změnili!

Pozvání na olympiádu neodmítli ani sportovci mladého státu Izrael, přičemž mezi všemi ostatními zůstala ale přihláška sportovců Palestiny bez povšimnutí. A přeci zanechali na této akci nesmazatelnou stopu.

Rychlý exkurz do minulosti – izraelsko-palestinský konflikt se táhl téměř celým 20. stoletím a jeho hlavním důvodem byly teritoriální nároky na stejné území. Zkrátka Židé i Palestinci toužili po svém vlastním místě pod Sluncem. Bohužel se však v tomto případě jednalo o místo totožné. A tak se rozjel kolotoč násilí plný atentátů, únosů letadel, bombových útoků a jiných nelidských laskomin. Teď už ale zpátky na olympiádu…

Ve vší otevřenosti a vstřícnosti světu Němci výrazně omezili bezpečnostní složky a vůbec bezpečnost jako takovou. Řádně ozbrojený policista patřil na tu minulou, hitlerovskou. Ročník 72 měl být jiný. Olympijská vesnice byla velké sídliště s poměrně snadnou dostupností. Dostat se do ní mohl takřka každý. V noci sice přes plot, ale nebylo moc pravděpodobné, že by vás po jeho zdolání někdo legitimoval.

Tak se 5. září v časných ranních hodinách stalo, že 8 palestinských bojovníků z palestinské organizace Černé září vniklo do budovy, ve které byli ubytování izraelští sportovci. Násilnou cestou si obstarali rukojmí a začali vyjednávat s německou policií. Propuštění bylo podmíněno osvobozením jejich 234 palestinských kolegů vězněných v Izraeli. Svoboda za svobodu.

Izraelští představitelé samozřejmě odmítli na tyto podmínky přistoupit. Jakmile to totiž uděláte jednou, zcela nekontrolovaně by vzrostl počet dalších útoků a únosů s jinými požadavky.

Ráno plné dramatu

Svět se probouzel a s ním i olympijští sportovci i diváci. Ráno se dokonce ještě sportovalo, načež byla ale později všechna klání přerušena. Vyjednávání Palestinců a německé policie postupně míjelo jedno ultimátum za druhým a lidé se začali přemísťovat z tribun na veškerá možná pozorovací místa, aby jim neobvyklá podívaná neunikla. Dokonce i televizní kamery živě přenášely dům číslo 31 v Connollystraße.

Německá policie se už zrána dala do plánování vysvobození rukojmích. Když už však byli policisté připraveni vniknout do budovy, nezazněl povel k akci, nýbrž k ústupu. Televizní kamery totiž přenášely živý obraz dění a palestinští „bojovníci“ si tak mohli v klidu v telce prohlédnout, co se chystá. Chytré, že?

A pak už následovala jedna bota bavorských policistů za druhou. Tehdy ještě neexistovalo žádné protiteroristické komando ani propracované postupy pro podobné situace, takže do akce byli zapojení řadoví policisté. Bez vysílaček, pořádného ostřelovacího vybavení a k tomu všemu ještě vybaveni nepřesnou informací o přesném počtu protivníků. Izrael nabízel pomoc s vyjednáváním i účast jejich zásahového komanda. Ale Němci odmítli. Vše prý zvládnou sami.

Letiště

Teroristé si tedy vymínili dva vrtulníky, které je včetně rukojmích dopravily na blízké letiště (Fürstenfeldbruck). Masová podívaná skončila. Opuštěné letiště slibovalo domnělé ideální podmínky pro obě strany – policisté chystali osvobozovací akci a Palestinci odlet připraveným letadlem do jakékoli neutrální arabské země, kde by mohli vyjednávání o vydání rukojmích úspěšně dotáhnout.

Bohužel se tady však strhla přestřelka jak z divokého Západu. Policisté s neadekvátním vybavením do vrtulníků pálili takřka naslepo, Palestinci palbu notnou chvíli opětovali a uvnitř helikoptér bezmocně seděli svázaní rukojmí. Tohle nemohlo dopadnout jinak než tragicky. Do jednoho vrtulníku terorista hodil granát, vznítil se a plameny pohltily životy nevinných sportovců. Ostatní byli postříleni. Bylo po všem.

Veřejnost byla otřesena, Palestinci se pyšnili získanou pozorností, bavorští představitelé policie byli rozhodnutí veškeré své chyby ututlat a příbuzní obětí balancovali na pokraji zhroucení. A v tom všem se začal formovat izraelský vztek a touha po pomstě

Hněv boží

Odplata za tuto tragickou událost nesla vznosný název Hněv boží. Izrael začal oplácet stejnou mincí a prostřednictvím svých tajných služeb odpravoval jednoho palestinského zloducha za druhým. Některé akce byly náročné více a některé zase méně, jak už to v životě bývá. A jedna z těch náročných byla právě Operace Jaro mládí, kdy během 30 minut izraelské tajné síly v Bejrútu zabili několik vysoce postavených představitelů palestinské odbojové skupiny. Takže úspěšná.

Kde se můžete dozvědět více?

Dokument: One Day in September (1999)

Kniha: Mnichov. Jeden den v září

Pro mě byla zdrojem osvěty knížka Jeden den v září. Přečetl jsem ji jedním dechem, protože autor umně dávkuje napětí z vývoje situace a historická fakta. Letos je tomu 50 let a to vlastně není moc. Dobrou zprávou však je, že v poslední době se daří vztah mezi Izraelem a Palestinou stabilizovat. Válka není dobrým řešením pro nikoho a to si naštěstí uvědomují obě zainteresované strany. 

A to mě těší o mnoho více než fakt, že příště už v AZ kvízu budu vědět.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dobrem proti smutku aneb jak jsem byl dobrovolníkem jedné 90leté dámy

Večer, kdy jsem poznal Věčnost